Door digitalisering is ICT steeds meer vervlochten met de kernactiviteiten van ondernemingen, overheden en instellingen in de publieke en private sector. De grens tussen ‘de ICT’ers’ en overige beroepen vervaagt steeds meer. Deze ontwikkeling zet druk op de beschikbaarheid van kwantitatief voldoende aanbod van personeel en heeft gevolgen voor de kwalitatieve eisen hiervan.
Wat zijn de gevolgen van digitalisering in de regio Helmond-De Peel?
Om meer inzicht te krijgen in deze gevolgen heeft Matchcare, in samenwerking met Senzer, Gemeente Helmond, VNO-NCW Brabantzeeland, ROC ter Aa en Driessen groep, een arbeidsmarktonderzoek uitgevoerd. Het arbeidsmarktonderzoek verbindt de stakeholders in de regio Helmond-De Peel en wordt mogelijk gemaakt door de genoemde partners en CA-ICT. Het onderzoek sluit aan op beleidsinitiatieven die gericht zijn op eigen regie bij de burger, een Leven Lang Leren en initiatieven op het gebied van Human Capital. Omdat de regio nauw verbonden is met de regio Zuidoost-Brabant, zijn in de rapportage diverse vergelijkingen gemaakt met die regio.
De aanpak onderscheidt zich door, naast beroepen en vakgebieden, ook talenten, 21e -eeuwse vaardigheden en digitale kennis & skills te belichten om zodoende de aansluiting tussen vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt te versterken.
Uitkomsten van het onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat in steeds meer banen digitale vaardigheden benodigd zijn. Ook andere 21e -eeuwse vaardigheden zijn in toenemende mate van belang. Door hierin te investeren nemen de loopbaanmogelijkheden voor werkenden en niet-werkenden toe.
Tegelijkertijd blijft het beheersen en tijdig ontwikkelen van voor het beroep specifieke vakvaardigheden essentieel en een voorwaarde om aan de slag te gaan en blijven in een specifiek beroep. Door vakgerichte opleiding en actuele kennis breder toegankelijk te maken kunnen drempels worden weggenomen voor werkenden en instromers.
Door met zowel 21e -eeuwse vaardigheden áls vakvaardigheden te matchen ontstaat een meer realistisch beeld van de loopbaanmogelijkheden van een individu. Ter verkenning staan in het rapport voorbeelden waarin een beroepsgroep weergegeven wordt met de best passende beroepsgroepen uit andere vakgebieden.
Informatieve Dashboards
Het onderzoek heeft geleid tot een aantal informatieve dashboards voor het individu en de arbeidsmarktprofessional. De gegevens van de arbeidsmarkt zijn gekoppeld aan het ePortfolio van een gebruiker. Door deze koppeling kan iemand zien welke mogelijkheden hij of zij heeft op de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er verschillende dashboards ontwikkeld voor professionals.